
Smażone krewetki z fetą
800-1000 g obranych krewetek
2 średnie pomidory
1 papryczka chili
4-5 posiekanych ząbków czosnku
garść posiekanej bazylii lub pietruszki
200 g rozdrobnionego sera feta
dobrej jakości oliwa z oliwek
sól i pieprz do smaku.
Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj czosnek i posiekaną chili, chwilę podsmaż i dodaj pomidory pokrojone w drobną kostkę.
Po chwili dorzuć bazylię lub pietruszkę, sól i pieprz. Gotuj kilka minut aż nieco odparuje – dorzuć krewetki na 5-6 minut.
Następnie przełóż całość do żaroodpornego naczynia, dodaj pokruszoną fetę i wstaw do piekarnika (180 stopni) na 5-10 minut aż feta lekko się roztopi a całość delikatnie zapiecze.
Można dodać na wierzch oliwki kalamata.
Smacznego!
Na podstawie: I cook greek.