
Tarta z cukinią i trzema serami
8 płatów ciasta filo ( opcjonalnie można uzyc ciasta francuskiego)
1,5 kg małych zielonych cukinii
2 cebule
250g pokruszonej fety
250 g pokruszonego twarogu
200 g startego sera kefalograviera
½ szklanki grysiku ( kaszy mannej)
4 łyżki świeżej mięty posiekanej
2/3 szklanki oliwy z oliwek
5 jajek
Sól
Pieprz.
Cukinie umyj i odetnij końcówki, utrzyj na tarce. Utrzyj na tarce cebulę i razem z cukinią podsmaż ( bez oliwy ) na nieprzywierającej patelni aby odparować płyn.
Zostaw cebulę i cukinię do ostygnięcia a następnie dodaj trzy sery, grysik, miętę, sól, pieprz,4 jajka i pół szklanki oliwy ( resztę zachowaj do smarowania ciasta filo).
Układaj kolejno pojedyncze płaty ciasta filo na prostokątnej blasze do pieczenia, smarując je kolejno oliwą . Na czwartym arkuszu ułóż równą warstwą nadzienie i przykryj wszystko kolejnymi arkuszami filo smarowanymi oliwą. Ostatni arkusz posmaruj na wierzchu roztrzepanym jajkiem.
Przed pieczeniem pokrój ostrym nożem ciasto na porcje .
Piecz w temperaturze 180 st.C około 55-60 minut aż ciasto na wierzchu się zarumieni i stanie się chrupiące.
Smacznego!
Na podstawie: I cook greek.
ignilkinA
1976; 6 167 177 purchase cialis online cheap
autolaree
Results of the trial show that acupuncture reduces hot flashes as effectively as venlafaxine, with no side effects propecia vs generic finasteride