BLOG

Przepisy kulinarne na naszym blogu na stronie sklepu i na facebooku.

Zapraszamy do przeglądania bloga !

Tarta z ciasta filo z cukinią i trzema serami 0
Tarta z ciasta filo z  cukinią i trzema serami

Tarta z cukinią i trzema serami

8 płatów ciasta filo ( opcjonalnie można uzyc ciasta francuskiego)

1,5 kg małych zielonych cukinii

2 cebule

250g pokruszonej fety 

250 g pokruszonego twarogu

200 g startego sera kefalograviera

½ szklanki grysiku ( kaszy mannej)

4 łyżki świeżej mięty posiekanej

2/3 szklanki oliwy z oliwek 

5 jajek

Sól

Pieprz.

 

Cukinie umyj i odetnij końcówki, utrzyj na tarce. Utrzyj na tarce cebulę i razem z cukinią podsmaż ( bez oliwy ) na nieprzywierającej patelni aby odparować płyn.

Zostaw cebulę i cukinię do ostygnięcia a następnie dodaj trzy sery, grysik, miętę, sól, pieprz,4 jajka i pół szklanki oliwy ( resztę zachowaj do smarowania ciasta filo).

Układaj kolejno pojedyncze płaty ciasta filo na prostokątnej blasze do pieczenia, smarując je kolejno oliwą . Na czwartym arkuszu ułóż równą warstwą nadzienie i przykryj wszystko kolejnymi arkuszami filo smarowanymi oliwą. Ostatni arkusz posmaruj na wierzchu roztrzepanym jajkiem.

Przed pieczeniem pokrój ostrym nożem ciasto na porcje .

Piecz w temperaturze 180 st.C około 55-60 minut aż ciasto na wierzchu się zarumieni i stanie się chrupiące.

 

Smacznego!

Na podstawie: I cook greek.

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl