Tarta z cukinią i trzema serami
8 płatów ciasta filo ( opcjonalnie można uzyc ciasta francuskiego)
1,5 kg małych zielonych cukinii
2 cebule
250g pokruszonej fety
250 g pokruszonego twarogu
200 g startego sera kefalograviera
½ szklanki grysiku ( kaszy mannej)
4 łyżki świeżej mięty posiekanej
2/3 szklanki oliwy z oliwek
5 jajek
Sól
Pieprz.
Cukinie umyj i odetnij końcówki, utrzyj na tarce. Utrzyj na tarce cebulę i razem z cukinią podsmaż ( bez oliwy ) na nieprzywierającej patelni aby odparować płyn.
Zostaw cebulę i cukinię do ostygnięcia a następnie dodaj trzy sery, grysik, miętę, sól, pieprz,4 jajka i pół szklanki oliwy ( resztę zachowaj do smarowania ciasta filo).
Układaj kolejno pojedyncze płaty ciasta filo na prostokątnej blasze do pieczenia, smarując je kolejno oliwą . Na czwartym arkuszu ułóż równą warstwą nadzienie i przykryj wszystko kolejnymi arkuszami filo smarowanymi oliwą. Ostatni arkusz posmaruj na wierzchu roztrzepanym jajkiem.
Przed pieczeniem pokrój ostrym nożem ciasto na porcje .
Piecz w temperaturze 180 st.C około 55-60 minut aż ciasto na wierzchu się zarumieni i stanie się chrupiące.
Smacznego!
Na podstawie: I cook greek.
ignilkinA
1976; 6 167 177 purchase cialis online cheap
autolaree
Results of the trial show that acupuncture reduces hot flashes as effectively as venlafaxine, with no side effects propecia vs generic finasteride
Bypsume
priligy tablets online com 20 E2 AD 90 20Viagra 20How 20To 20Buy 20Uk 20 20Viagra 20Di 20Lazada viagra di lazada The very fact that we have been given the right to appeal to the Supreme Court and seven judges are sitting shows the vital importance of this case, not just for the right decisions to be made around HS2, but for future national infrastructure projects