BLOG

Przepisy kulinarne na naszym blogu na stronie sklepu i na facebooku.

Zapraszamy do przeglądania bloga !

Keftedakia w sosie pomidorowym z zielonymi oliwkami 0
Keftedakia w sosie pomidorowym z zielonymi oliwkami

Kieftedakia ( klopsiki) w sosie pomidorowym z zielonymi oliwkami

Na keftedakia: 500 g mielonej cielęciny

250 g mielonej jagnięciny

1 starta na tarce cebula

3 ząbki czosnku utarte z solą

1 jajko roztrzepane

2 łyżeczki natki posiekanej

2 kromki chleba czerstwego,namoczonego w wodzie i odciśniętego

sól - do smaku

biały pieprz świeżo mielony - do smaku

 

oliwa z oliwek – ½ filiżanki do smażenia kotlecików

mąka do panierki

 

Sos pomidorowy:

500 g pomidorów bez skórki drobno posiekanych

½ filiżanki oliwy z oliwek

1 starta na tarce cebula

2 ząbki czosnku utarte z solą

2 łyżeczki natki posiekanej

3-4 kulki ziele angielskiego

12 oliwek zielonych bez pestek

odrobina cukru do smaku

W dużej misce zagnieć wszystkie składniki na klopsiki.Wstaw na 2 godziny do lodówki aby się smaki połączyły.

Po tym czasie formuj małe kulki, lekko oprósz mąką i smaż na gorącej oliwie z oliwek aż będą rumiane z obu stron. Odsącz na bibule.

 

Do sosu- startą cebulę zalej odrobiną wody żeby zmiękła. Jak woda wyparuje dodaj oliwę i czosnek i podsmaż lekko.

Dodaj natkę pietruszki, posiekane pomidory, ziele angielskie, trochę cukru i w miarę potrzeby trochę wody.

Zagotuj sos, włóż do niego klopsiki, zmniejsz ogień i gotuj aż płyn odparuje i sos zgestnieje.

Serwuj z zielonymi oliwkami.

Smacznego!

 

Na podstawie: I Cook greek.

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl