
Kieftedakia ( klopsiki) w sosie pomidorowym z zielonymi oliwkami
Na keftedakia: 500 g mielonej cielęciny
250 g mielonej jagnięciny
1 starta na tarce cebula
3 ząbki czosnku utarte z solą
1 jajko roztrzepane
2 łyżeczki natki posiekanej
2 kromki chleba czerstwego,namoczonego w wodzie i odciśniętego
sól - do smaku
biały pieprz świeżo mielony - do smaku
oliwa z oliwek – ½ filiżanki do smażenia kotlecików
mąka do panierki
Sos pomidorowy:
500 g pomidorów bez skórki drobno posiekanych
½ filiżanki oliwy z oliwek
1 starta na tarce cebula
2 ząbki czosnku utarte z solą
2 łyżeczki natki posiekanej
3-4 kulki ziele angielskiego
12 oliwek zielonych bez pestek
odrobina cukru do smaku
W dużej misce zagnieć wszystkie składniki na klopsiki.Wstaw na 2 godziny do lodówki aby się smaki połączyły.
Po tym czasie formuj małe kulki, lekko oprósz mąką i smaż na gorącej oliwie z oliwek aż będą rumiane z obu stron. Odsącz na bibule.
Do sosu- startą cebulę zalej odrobiną wody żeby zmiękła. Jak woda wyparuje dodaj oliwę i czosnek i podsmaż lekko.
Dodaj natkę pietruszki, posiekane pomidory, ziele angielskie, trochę cukru i w miarę potrzeby trochę wody.
Zagotuj sos, włóż do niego klopsiki, zmniejsz ogień i gotuj aż płyn odparuje i sos zgestnieje.
Serwuj z zielonymi oliwkami.
Smacznego!
Na podstawie: I Cook greek.