
Briam .
500 g bakłażanów pokrojonych w krążki
500 g ziemniaków pokrojonych w ósemki
500 g cukinii pokrojonych w krążki
2 cebule pokrojone w piórka
6 dojrzałych pomidorów startych na tarce
Natka pietruszki drobno posiekana
2 ząbki czosnku pokrojone w cienkie plasterki
1 szklanka dobrej oliwy z oliwek
½ łyżeczki cukru
sól i pieprz
Bakłażany ułóż na durszlaku , posyp solą i pozostaw aby się”spociły”, następnie umyj i osusz na papierowym ręczniku.
Na rozgrzanej na patelni oliwie podsmaż po kolei warzywa w następującej kolejności : ziemniaki, cukinia i bakłażany.
Wyjmij łyżką cedzakową na papierowy ręcznik.
Wymieszaj w misce pomidory z pietruszką, czosnkiem, solą, pieprzem, cukrem i pozostałą oliwą.
Ułóż w naczyniu do zapiekania podpieczone warzywa, zalej sosem pomidorowym.
Przykryj folią i piecz w temperaturze 200 stopni przez 1 godzinę, następnie zdejmij folię , wymieszaj warzywa i kontynuuj pieczenie aż warzywa podpieką się na złoty kolor.
Briam podawaj ciepłe , opcjonalnie można posypać rozkruszonym serem feta.
Smacznego!
Na podstawie: I Cook greek