BLOG

Przepisy kulinarne na naszym blogu na stronie sklepu i na facebooku.

Zapraszamy do przeglądania bloga !

Briam 0
Briam

Briam .

500 g bakłażanów pokrojonych w krążki

500 g ziemniaków pokrojonych w ósemki

500 g cukinii pokrojonych w krążki

2 cebule pokrojone w piórka

6 dojrzałych pomidorów startych na tarce

Natka pietruszki drobno posiekana

2 ząbki czosnku pokrojone w cienkie plasterki

1 szklanka dobrej oliwy z oliwek

½ łyżeczki cukru

sól i pieprz

 

Bakłażany ułóż na durszlaku , posyp solą i pozostaw aby się”spociły”, następnie umyj i osusz na papierowym ręczniku.

Na rozgrzanej na patelni oliwie podsmaż po kolei warzywa w następującej kolejności : ziemniaki, cukinia i bakłażany.

Wyjmij łyżką cedzakową na papierowy ręcznik.

Wymieszaj w misce pomidory z pietruszką, czosnkiem, solą, pieprzem, cukrem i pozostałą oliwą.

Ułóż w naczyniu do zapiekania podpieczone warzywa, zalej sosem pomidorowym.

Przykryj folią i piecz w temperaturze 200 stopni przez 1 godzinę, następnie zdejmij folię , wymieszaj warzywa i kontynuuj pieczenie aż warzywa podpieką się na złoty kolor.

Briam podawaj ciepłe , opcjonalnie można posypać rozkruszonym serem feta.

 

Smacznego!

 

Na podstawie: I Cook greek

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl