4 bakłażany
1/3 szklanki dobrej oliwy z oliwek
6 ząbków czosnku
6-7 łyżek octu
1 czerwona papryka konserwowa osuszona i posiekana
1/2 pęczek pietruszki, posiekanej
1 duża cebula, starta na tarce
gruba sól
świeżo zmielony pieprz
Pokrój bakłażana w grube plastry, umieść je na durszlaku i posyp grubą solą. Zostaw na 20 minut, a następnie przemyj i wysusz. Posmaruj bakłażany
odrobiną oliwy z oliwek i piecz na blaszce, przykryte folią w nagrzanym piekarniku przez 20 minut lub więcej, w temperaturze 200 ° C, do miękkości. Obierz
czosnek i zmiażdż w moździerzu z odrobiną soli i odrobiną octu. Wymieszaj czosnek z papryką, cebulą i pietruszką. Tą mieszaniną przypraw „ oblep” każdy
plaster upieczonego bakłażana i jeśli chcesz zwiń je w rulony. Umieść bakłażany w słoiku , pozostały olej wymieszaj z octem i pieprzem i zalej nim bakłażany.
Można przechowywać kilka dni w lodówce.
Smacznego !
Na podstawie: I Cook Greek