
Kiełbaski z ciecierzycą i szpinakiem
6 małych kiełbasek ( ulubionych)
450g ciecierzycy
2 cebule,posiekane
300g szpinaku, posiekanego
1 por pokrojony w plasterki
1 litr bulionu warzywnego
oliwa z oliwek dobrej jakości
sól do smaku
1 łyżka sody ( opcjonalnie)
1 czerwona papryka
½ szklanki posiekanej pietruszki.
Dzień wcześniej wieczorem namocz ciecierzycę w zimnej wodzie z sodą. Następnego dnia odcedź i pocierając palcami pozbądź się skórek z ciecierzycy. Zalej ciecierzycę wodą i gotuj przez ok. 1 godzinę. W dużym rondlu rozgrzej oliwę i podsmaż na niej cebulę, por i szpinak przez 4-5 minut. Dodaj kiełbaski i smaż kolejne 4-5 minut. Następnie wyjmij kiełbaski na talerz a do rondla wsyp odcedzoną ciecierzycę i zalej wszystko bulionem. Gdy całość się zagotuje, zmniejsz ogień, dodaj paprykę, sól i gotuj jeszcze przez 30 – 35 minut. W razie potrzeby dodaj więcej wody. 10 minut przed zakończeniem gotowania dołóż do rondla kiełbaski. Gotową potrawę podawaj w miseczkach, posyp zieloną pietruszką na wierzchu.
Smacznego!
Na podstawie: I cook greek.