
225 g ryżu długoziarnistego
1 mała żółta lub czerwona papryka,posiekana
150 g wędzonego boczku pokrojonego w paski
150 g pieczarek pokrojonych w plasterki
1 cebula drobno posiekana
sól, pieprz do smaku
4-5 łyżek oliwy z oliwek
natka pietruszki do przybrania
pół szklanki wina.
Ryż ( opcjonalnie ulubioną kaszę) ugotuj w dużej ilości wody, odcedź. Na nie przywierającej patelni usmaż boczek ( bez tłuszczu). Gdy zbrązowieje dodaj do ryżu. Wlej oliwę na patelnię i smaż grzyby, cebulę i paprykę aż do odparowania płynów – wtedy dolej wino i poczekaj aż się zredukuje 1-2 minuty. Dodaj ryż z boczkiem , wymieszaj , udekoruj natką pietruszki.
Smacznego!
Na podstawie : I cook greek.