
Pieczona ciecierzyca
1 kg ciecierzycy
1 szklanka oleju
2 świeże pomidory
2 średnie cebule
2 ząbki czosnku
1 cytryna
trochę rozmarynu
natka
Sól i pieprz
Ciecierzycę namoczyć w wodzie przez noc. Następnego dnia gotować ok. 40 minut do zmięknięcia. Osączoną z wody rozłożyć jedną warstwą na blasze do pieczenia.
Na patelni usmażyć w połowie szklanki oliwy z oliwek drobno posiekane cebulę i czosnek, dodać obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory. Pozostawić do ostygnięcia na patelni na ok. 2-3 minuty. Polać ciecierzycę rozłożoną na blasze, dodać resztę oliwy, sól, pieprz i rozmaryn oraz pokrojoną w plastry cytrynę. Dodajemy wodę tylko tyle żeby przykryła ciecierzycę i pieczemy w rozgrzanym do 180° C piekarniku ok. 30 minut.
Smacznego!
Przepis na podstawie : „I cook greek”