Ser Manouri 200 g
Opis
Ser Manouri jest jednym z najbardziej lubianych serów greckich. Ma różne kształty i rozmiary, wytwarzany zarówno z mleka owczego jak i koziego. Manouri jest serem z białka serwatkowego, o gładkiej, cudownie roztapiającej się konsystencji. Tradycyjny sposób jego produkcji zyskał uznanie Komisji Europejskiej i spowodował przyjęcie Manouri na listę wyrobów o chronionej nazwie pochodzenia (POP). Ten typ sera wytwarzany jest wyłącznie z owczego mleka. Ser jest również znany pod nazwą Manoypi i stanowi nisko tłuszczową alternatywę dla greckiego jogurtu.
Komponenty i wytwarzanie: Jest to ser pozbawiony skórki. Przepis na ten ser opiera się na recepturze serów Feta lub Kefalotiri. Manouri jest serem kremowo-białym, z fakturą przypominającą lekki sernik. Smak i zapach: Jest bardzo łagodny i ma świeży, mleczny i nieco cytrusowy smak.
Podawanie:
Ser Manouri jest wykorzystywany do wypieków ( np. spanakopita) lub po skropieniu miodem do spożywania na śniadanie. Doskonały do sałatek, zapiekania, gotowania i pieczenia, a w szczególności do przygotowywania deserów. Można podawać go samodzielnie z dodatkiem dżemu.