BLOG

Przepisy kulinarne na naszym blogu na stronie sklepu i na facebooku.

Zapraszamy do przeglądania bloga !

Chałwa Makedonikos waniliowa 800 g

Dostępność: dostępny
Wysyłka w: 2 dni robocze
Cena: 50,00 zł 50.00
ilość szt.

towar niedostępny

dodaj do przechowalni
Pin It

Opis

Macedońska chałwa.

Od 80 lat produkowana w tradycyjny sposób.

Składnik naturalnej diety.

Produkowana w różnych wariantach smakowych: waniliowa, z dodatkiem kakao, z migdałami, z orzechami laskowymi, orzeszkami ziemnymi, z miodem  itd.

Może byc spożywana samodzielnie albo stanowić składnik słodkich potraw o niecodziennym smaku.

 

Przepisy do wykorzystania:

 

Krem z chałwą i suszonymi śliwkami

Składniki :

250 g chałwy

220 g suszonych śliwek

1 szklanka śmietanki do ubicia

rum

pistacje

Przygotowanie :

Śliwki namoczyć w rumie. Umieścić chałwę w blenderze i zmiksować aż stanie się kremowa.

Pokroić śliwki w małe kawałki, usunąć pestki.

Chałwę, śliwki i jedną łyżkę rumu wymieszać w większej misce przy użyciu widelca.

Masę umieścić w pucharkach, ozdobić ubitą śmietanką i udekorować pistacjami. Przechowywać w lodówce.

Smacznego!

 

Blok z chałwy

Składniki :

500 g gorzkiej czekolady

450 g Tahini

50 g oleju sezamowego

100 g pistacji

200 g chałwy o smaku waniliowym pokrojonej w kostkę

skórka z 1 pomarańczy

Roztopić ciemną czekoladę i wymieszać ją z tahini i olejem sezamowym.

Dodać skórkę pomarańczową. Dodać pokrojoną w kostkę chałwę i pistacje, zamieszać .

Gdy blok zastygnie , pokroić w plasterki. Smacznego!

 

 

Skład:

Tahini ( zgniecione nasiona sezamu )

syrop fruktozowo- glukozowy,

olej roślinny,

ekstrakt Saponaria officinalis,

wanilina.

Może zawierać śladowe ilości orzeszków ziemnych lub innych orzechów.

W 100 g produktu:

Wartość odżywcza : 2286kJ / 548 kcal

Tłuszcz : 33,2 g w tym nasycone : 6,6 g

Węglowodany: 45,7 g w tym cukier: 38,0 g

błonnik pokarmowy : 5,3 g

białko : 14,1 g

sól : 0,0 g

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl