Chałwa Makedonikos waniliowa 800 g
Opis
Macedońska chałwa.
Od 80 lat produkowana w tradycyjny sposób.
Składnik naturalnej diety.
Produkowana w różnych wariantach smakowych: waniliowa, z dodatkiem kakao, z migdałami, z orzechami laskowymi, orzeszkami ziemnymi, z miodem itd.
Może byc spożywana samodzielnie albo stanowić składnik słodkich potraw o niecodziennym smaku.
Przepisy do wykorzystania:
Krem z chałwą i suszonymi śliwkami
Składniki :
250 g chałwy
220 g suszonych śliwek
1 szklanka śmietanki do ubicia
rum
pistacje
Przygotowanie :
Śliwki namoczyć w rumie. Umieścić chałwę w blenderze i zmiksować aż stanie się kremowa.
Pokroić śliwki w małe kawałki, usunąć pestki.
Chałwę, śliwki i jedną łyżkę rumu wymieszać w większej misce przy użyciu widelca.
Masę umieścić w pucharkach, ozdobić ubitą śmietanką i udekorować pistacjami. Przechowywać w lodówce.
Smacznego!
Blok z chałwy
Składniki :
500 g gorzkiej czekolady
450 g Tahini
50 g oleju sezamowego
100 g pistacji
200 g chałwy o smaku waniliowym pokrojonej w kostkę
skórka z 1 pomarańczy
Roztopić ciemną czekoladę i wymieszać ją z tahini i olejem sezamowym.
Dodać skórkę pomarańczową. Dodać pokrojoną w kostkę chałwę i pistacje, zamieszać .
Gdy blok zastygnie , pokroić w plasterki. Smacznego!
Skład:
Tahini ( zgniecione nasiona sezamu )
syrop fruktozowo- glukozowy,
olej roślinny,
ekstrakt Saponaria officinalis,
wanilina.
Może zawierać śladowe ilości orzeszków ziemnych lub innych orzechów.
W 100 g produktu:
Wartość odżywcza : 2286kJ / 548 kcal
Tłuszcz : 33,2 g w tym nasycone : 6,6 g
Węglowodany: 45,7 g w tym cukier: 38,0 g
błonnik pokarmowy : 5,3 g
białko : 14,1 g
sól : 0,0 g