Guma do żucia z mastihą
Opis
Guma do żucia o różanym smaku z dodatkiem mastihy z Chios.
1 sztuka (płatek) - 12 gum.
Mastiha- miękka, aromatyczna żywica naturalna, stosowana w medycynie, farmacji i przemyśle.
Pozyskiwana z balsamu wyciekającego z drzewa pistacji kleistej (Pistacia lentiscus), rosnącego w obszarze śródziemnomorskim.
Używana jako guma do żucia ma pozytywne działanie na dziąsła i zęby.
Od czasów antycznych znane są jej właściwości bakteriobójcze i grzybobójcze.
Żucie i gryzienie mastyksu było popularne już w Starożytnej Grecji w V wieku p.n.e. W XXI wieku.
Jego specyficzny, gorzkawy smak znajduje zastosowanie w produkcji likierów (Mastichato), deserów, napojów orzeźwiających, gum do żucia, słodyczy, lodów, pieczywa a nawet sera.
W niektórych deserach, jak dżemy lub ciasta, mastyks może pełnić rolę żelującą, eliminując potrzebę dodania skrobii bądź żelatyny. Wytwarza sie także kosmetyki z dodatkiem mastyksu.
Miejsce na ziemi gdzie pozyskuje się mastyks o najlepszych walorach smakowych to grecka wyspa Chios.
Skład:
Substancje słodzące: sorbitol, izomalt, maltitol, mannitol, aspartam, acesulfam-K, baza gumy (z przeciwutleniaczem BHT), naturalny mastyks z Chios 3%, aromaty, emulgator: lecytyna sojowa, stabilizator: grycerin, substancja zagęszczająca: guma arabska, kolor: E171, substancja glazurująca: wosk Carnauba.
Zawiera fenyloalaniny.
Nadmierne spożycie może spowodować efekt przeczyszczający.